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Transparency Regulatory Framework - 

Questions and Answers 

This document sets out answers to queries which may arise in relation to the Transparency 

(Directive 2004/109/EC) Regulations 2007, S.I. 277 of 2007, as amended, and Part 2 

(Transparency requirements) of the Central Bank (Investment Market Conduct) Rules 2019. It is 

published in order to assist in limiting uncertainty and is not relevant to assessing compliance with 

regulatory requirements. In addition to being published in the Central Bank’s ‘Markets Update’ it 

will be posted on the Central Bank website and will be updated there occasionally as required. You 

should check the website from time to time in relation to any matter of importance to you to see 

if the position on a query may have altered. The Central Bank reserves the right to alter its 

approach to any matter covered in this Q&A at any time. 

In this document: 

 “Transparency Regulations” refers to Transparency (Directive 2004/109/EC) Regulations 

2007, S.I. 277 of 2007, as amended. 

   

 

 

  

https://www.centralbank.ie/regulation/markets-update
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ID 1005  

Q. I am an issuer of preference shares admitted to trading on a regulated market, and I have also issued 

ordinary shares which are not admitted to trading on a regulated market. Am I obliged under Regulation 

27 of the Transparency Regulations to publish a notice or distribute a circular on the allocation and 

payment of dividends on those ordinary shares?  

A. No, it is not necessary to publish a notice or distribute a circular concerning dividends on 

ordinary shares that are not admitted to trading on a regulated market in these circumstances. 

ID 1006 

Q. After the end of the UK’s transition period for leaving the EU (1 January 2021), under the 

Transparency Directive (TD), which obligations does an issuer which previously had the UK as its home 

Member State and is admitted to trading on one or more regulated markets in EU27 / EEA EFTA have in 

relation to disclosing its choice of a new home Member State? 

A. After the end of the UK’s transition period for leaving the EU, an issuer which  previously had 

the UK as its TD home Member State and is admitted to trading on one or several regulated 

markets in EU27 / EEA EFTA must determine its TD home Member State according to the rules 

laid down in Article 2(1)(i) of the TD. The issuer is required to disclose its new home Member State 

in accordance with TD Articles 20 and 211 and additionally to disclose its home Member State to: 

 the competent authority of the Member State where it has its registered office, where 

applicable;  

 the competent authority of the home Member State; and  

 the competent authorities of all host Member States.  

Notifications of home Member State to the Central Bank should be made using the Standard Form 

for Disclosure of Home Member State published on ESMA’s website. Submission instructions are 

available on the Central Bank’s website. 

                                                                    
1 See Article 2A of the Transparency (Directive 2004/109/EC) Regulations 2007. 

https://www.esma.europa.eu/regulation/corporate-disclosure/transparency-directive
https://www.centralbank.ie/regulation/industry-market-sectors/securities-markets/transparency-regulation/forms
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For more information, please see the European Securities and Market Authority (ESMA) Transparency 

Directive Q&A (ESMA31-67-127), (page 19).  

 

 

https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/esma31-67-127_qa_document_transparency_related_issues.pdf
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